SAP Analytics Cloud (“SAC”) is de nieuwste generatie van Software-as-a-Service (“SaaS”) Analytics van SAP, ontwikkeld op het SAP HANA Cloud platform. Met SAC brengt SAP drie grote pijlers bij elkaar in één platform; Planning, Predictive Analytics en Business Intelligence. In dit artikel geven wij vijf redenen waarom SAC weleens de oplossing kan zijn voor jouw organisatie.
1. Veel in één oplossing
Organisaties gebruiken vaak verschillende oplossingen om te voorzien in hun informatie, analyse en planning behoefte. Hierbij zien we dat in de praktijk Excel dé tool is om de verschillende data aan elkaar te knopen en te verbinden. Met SAP Analytics Cloud biedt SAP de oplossing waarmee je de verschillende facetten bij elkaar brengt in één tool. Hierdoor kan je als organisatie je analytics, planning en rapportage landschap vereenvoudigen. De gebruikers hebben één front-end applicatie met dus één “look and feel”. Zodat je niet telkens hoeft te schakelen tussen verschillende systemen, maar het gehele planningsproces in één tool kunt uitvoeren.
2. Met SAP Analytics Cloud echte geïntegreerde planning
Vaak zien we bij bedrijven dat het opstellen van budgetten nog gebeurt in complexe losse spreadsheets. Dit zorgt vaak voor een moeizaam en foutgevoelig proces wanneer deze plannen vervolgens tot één plan gefuseerd moeten worden. Ook wordt er op die manier vaak geen optimaal gebruik gemaakt van de al aanwezige data. Met SAC zijn deze problemen verleden tijd, iedereen werkt in hetzelfde systeem op het aggregatieniveau dat zij zelf wensen, maar doordat het in één model gebeurt is het samenvoegen van de plannen een stuk eenvoudiger.
Je kunt ook direct gebruik maken van analytics op je data. SAC is, zoals eerder gezegd, een oplossing die Planning en Business Intelligence samenvoegt in één oplossing. Hierdoor kun je tijdens het maken van je budget ook direct een analyse doen op de door jou ingevoerde cijfers. Dit zorgt ervoor dat je SAC kunt gebruiken als een ‘End-to-End decision-making’ oplossing.
Door de ‘Predictive Forecast’ functionaliteit die SAP Analytics Cloud bevat kun je komende maanden laten voorspellen op basis van de historie (Actuals). Je kunt dit gebruiken voor het berekenen van je Sales en het kan zelfs je volledige Balans doorberekenen. Hierdoor hoef je alleen nog maar de cijfers te controleren met je verwachtingen en aanpassingen te doen op Accounts waarvan je weet dat er in de komende periode zaken gaan veranderen. Denk hierbij aan het openen of sluiten van een winkel bij een retailer. Door alleen maar deze aanpassingen te hoeven te doen in omzet en kosten, kan er veel meer tijd besteed worden aan het analyseren van het budget zelf. Hieronder zie je een voorbeeld vanuit SAC, er is hier een forecast gecreëerd op basis van het verleden. Wat je ziet is dat er voor de toekomst een range wordt gegeven waartussen de waardes vermoedelijk terecht zullen komen.
3. Razendsnelle antwoorden op je vragen
De “Smart Insights” functionaliteit zie je tegenwoordig in steeds meer BI-oplossingen terugkomen. Dit is in feite het intypen van een vraag en de tool komt met een antwoord. Deze functie is simpelweg prettig om te gebruiken. Normaal zou je oude documenten of spreadsheets moeten heropenen om zelf een analyse te doen om antwoord te krijgen op je vraag. Nu typ je je vraag in en komt SAC met het antwoord of een grafiek waarop jij je analyse kunt doen. Daarnaast onthoudt SAC ook je historie van gestelde vragen, dus kun je razendsnel terugpakken op de eerder gestelde vragen en deze gemakkelijk delen met collega’s.
In SAC gaat deze functie nóg een stapje verder. Zo kun je namelijk op verschillende datapunten klikken in een grafiek en de Smart Insights activeren. SAC komt dan met een aantal vragen en antwoorden waarvan het systeem denkt dat ze voor jou relevant zijn bij dit desbetreffende datapunt. Hierdoor krijg je razendsnel nieuwe inzichten in je data zonder dat je er andere grafieken voor hoeft te bouwen.
Daarnaast kan SAP Analytics Cloud standaard dashboards bouwen op kerngetallen of dimensies. Hierdoor krijg je een complete analyse over de door jou geselecteerde kerngetallen. Doormiddel van machine learning algoritmes krijg je inzicht in de invloedhebbende factoren of de onverwachte waardes in de data. SAC geeft je ook een mooie simulatiesheet, waarin je direct aan knoppen kunt draaien en meteen het nieuwe verwachte resultaat te zien krijgt. Hierdoor kun je gemakkelijk en snel een extra stap dieper je cijfers gaan onderzoeken en direct actie ondernemen op basis van de scenario’s.
4. Interactieve en datagedreven sturing
Alle data komen samen in SAC, hierdoor biedt SAC de mogelijkheid om dieper in je data te duiken. Verschillende analytics functionaliteiten bieden je de mogelijkheid om simulaties te draaien die je helpen om de juiste, datagedreven, beslissingen te nemen. Een voorbeeld van de functionaliteiten die SAC biedt is de “Value drive tree”. Hiermee kun je de impact van je beslissingen visualiseren en what-if scenario’s berekenen. De kracht van deze functionaliteit is dat je verschillende onderdelen van je organisatie kunt verbinden. Op basis daarvan kun je simulaties draaien om te zien wat voor effect wijzigingen in het ene onderdeel hebben op het andere. Door deze interactie met je data kun je snel analyseren wat de beste opties zijn. Dit is dan de basis om beslissingen te nemen en de volgende stap voor je organisatie te plannen.
5. Alle data analyseren met SAC
Of je data nou is opgeslagen in on-premise databases, cloud databases, Excel spreadsheets of een combinatie van alle drie, je kunt het analyseren en gebruiken met SAP Analytics Cloud. Er zijn twee manieren om je data te verbinden met SAC: de live data connectie en de import data connectie. Aan beide connecties zitten zowel voordelen als nadelen. Zo hoef je bij de live import geen kopie te maken van de data naar de cloud, maar kun je niet gebruikmaken van alle functies in SAC, die je bij de import connectie wel kunt gebruiken. Daarnaast kan SAC ook zelf de bron zijn voor je planningsdata die gekoppeld wordt aan de bestaande databronnen. Zie hieronder een overzicht van de mogelijkheden.
Conclusie
Mede door vele mogelijkheden die de laatste tijd aan het product zijn toegevoegd, is SAC een volwaardig product geworden om te gebruiken als End-to-End decision-making oplossing. De drie componenten, die samen komen in het product zorgen er ook nog eens voor dat dit in een efficiënt proces kan worden gedaan. En omdat het ook nog eens een groot aantal connectiemogelijkheden kent is SAC nog meer een bedrijfsbrede planningsoplossing geworden.
Finext en SAP Analytics Cloud
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van SAP Analytics Cloud voor jouw organisatie of wil je gewoon eens zien hoe het eruit ziet? We organiseren regelmatig webinars, workshops of kennissessies over SAP oplossingen.