Inzicht

SAP Analytics Cloud met Finext

Finext zorgt voor de beste tools om financial professionals te helpen hun werk te optimaliseren. SAP Analytics Cloud (SAC) is een onderdeel van de toolbox die we leveren aan het kantoor van de CFO, waarmee BI, voorspellende prognoses en planning mogelijk zijn. Als onderdeel van onze SAP Cloud Finance tools is het een belangrijk onderdeel van ons cloud finance portfolio en een waar we trots op zijn. We spraken met Jeroen Zeeuw, Team Lead Financial Planning and Analysis en SAP Consultant bij Finext, over SAP Analytics Cloud, de rol ervan in financiële organisaties en de plaats ervan in ons portfolio.

Wat is SAP Analytics Cloud?

SAC is een cloudplatform dat business intelligence, planning en voorspellende prognoses – compleet met machine learning intelligence in de cloud – aanbiedt in een geïntegreerd cloudplatform. Als onderdeel van SAP’s Intelligent Enterprise-strategie wordt SAC geïntegreerd in de cloudsuite, wat betekent dat gegevens worden geïntegreerd in alle SAP-tools.

Het is ook de opvolger van SAP BusinessObjects Business Intelligence (SBOP BI) – de on-premise oplossing die SAP tot 2027 in stand houdt.

“SAP Analytics Cloud werd in 2017 officieel een product”, zegt Jeroen. “Toen was het nog een onvolwassen product, dat gebeurt meer met SAP-oplossingen. SAP introduceert oplossingen en investeert vervolgens in ontwikkeling als klanten interesse tonen. Dat gebeurt ook met nieuwe ‘grotere’ features die aan hun oplossingen worden toegevoegd. Een nieuwe functie wordt gelanceerd en doet niet veel, maar na verloop van tijd wordt ze verder ontwikkeld en voegt ze uiteindelijk veel waarde toe. Dat is waar SAC nu is; op dit punt is het echt een volwassen planningsoplossing.”

Voordelen van SAC

SAC is flexibel en maakt het mogelijk om verschillende modellen, berekeningen, dashboards en andere functies in te stellen voor verschillende planningsprocessen afkomstig van verschillende afdelingen binnen de organisatie.

“Het stelt je ook in staat om verschillende afdelingen hun krachten te laten bundelen en een geïntegreerd plan te leveren. Als Sales zegt: “we gaan X producten verkopen” kan productie communiceren met “Y is onze productiecapaciteit, dat kunnen we niet overschrijden”, waardoor je silo’s in wezen verdwijnen terwijl verschillende afdelingen nog steeds de mogelijkheid hebben om op het detailniveau van hun voorkeur te plannen.”

Een ander groot voordeel is natuurlijk de integratie. Met SAC kun je live verbindingen maken met SAP ERP en BW-systemen. Dit biedt veel waarde voor onder andere de Group Reporting functionaliteit. Door de live verbinding hoeven master data noch transactiedata uit het bronsysteem te worden geladen. Dit betekent dat gebruikers met SAC’s slimme dashboarding mogelijkheden op elk moment hun analyse kunnen starten en kunnen analyseren waar specifieke cijfers vandaan komen. Maar integratie in planningsprocessen is net zo belangrijk.

“Een goede integratie speelt een grote rol bij het besparen van tijd tijdens planningscycli. Denk hierbij aan de tijd voor het laden van financials, volumes of FTE uit andere bronsystemen.”

Natuurlijk kun je SAC ook als standalone oplossing gebruiken, het is namelijk een SaaS-oplossing, wat op zich al een groot voordeel is. Je hebt geen hardware of servers nodig; je kunt de tool kopen en hij is klaar voor gebruik – nadat je je datamodel hebt geïntegreerd. Het is een vrij eenvoudig uitgangspunt, zelfs als u uw planningsproces uit Excel haalt.

Geïntegreerde Analytics en Machine Learning

“SAC biedt een behoorlijke analysefunctionaliteit. Smart Insights controleert bijvoorbeeld automatisch cijfers, markeert afwijkingen tussen cijfers en helpt je verschillen uit te werken. Als je gemiddeld 10% verschil hebt tussen planning en werkelijkheid, maar op maand X gaat dat naar 20%, dan zal Smart Insights aangeven welk product een uitschieter was – zodat je de discrepantie gemakkelijker kunt onderzoeken.

Ook Predictive Forecasting is een machine learning programma dat verbetert naarmate je gegevens invoert. Het controleert Actuals en voorspelt vervolgens de planning op het door jou geselecteerde gegevensniveau, of dat nu product, medewerker, seizoen of iets anders is. Dat soort inzichten zijn zeer waardevol en SAC genereert ze met weinig inspanning van de gebruiker.”

Planning, voorspelling en bedrijfsanalyse in één

“SAC is de enige oplossing die business intelligence planning en voorspellende functies in één tool biedt. Naar mijn mening is dat een belangrijk verkoopargument.”

“Het kiezen van de juiste licentie hangt af van wat je met SAC wilt doen. Als je alleen data wilt analyseren in bijvoorbeeld Azure of BW, zou je gewoon voor de BI-licentie kunnen gaan. Daarmee kun je rapporten en dashboards draaien en ontwikkelen met gegevens die via of via een live verbinding in SAC zijn geïmporteerd. Aan de andere kant, als je de planning in wilt gaan, zou je een planning licentie willen hebben om die processen mogelijk te maken. Als je in de tool wilt ontwikkelen, heb je een admin licentie nodig.”

“SAC is de enige oplossing die business intelligence planning en voorspellende functies in één tool biedt. Naar mijn mening is dat een belangrijk verkoopargument.”

De routekaart van SAC

SAP werkt SAC elk kwartaal bij met nieuwe functies en ontwikkelingen.

“Er komen veel nieuwe functies aan en een flink aantal is pas onlangs geïntroduceerd. Tijdens de laatste releasecyclus heeft SAP bijvoorbeeld een debugger geïntroduceerd. Dat is heel nuttig wanneer je met scripts aan de slag gaat om data te bewerken.”

“Er komen veel nieuwe functies aan en een flink aantal is pas onlangs geïntroduceerd.

“Ik ben ook erg enthousiast over de nieuwe functie voor het laden van masterdata. SAC heeft natuurlijk al een master data-import, maar deze nieuwe functionaliteit betekent dat eindgebruikers master data imports kunnen triggeren. Dat is handig omdat eindgebruikers vaak eerder op de hoogte zijn van master data-updates dan de admin. En met deze update hoeft die gebruiker geen contact meer op te nemen met de beheerder om de systemen te synchroniseren.”

“Daarnaast werkt SAP aan een contentbibliotheek, waarmee ontwikkelaars rapportagecomponenten kunnen maken of aanpassen aan organisatorische voorkeuren en deze centraal kunnen opslaan. Als alle gebruikers die componenten opnieuw kunnen gebruiken, draagt dat bij aan uniforme rapportagecomponenten en eenvoudigere rapportopbouw.”

Finext en SAC

“Finext werkt al sinds dag één van de organisatie – meer dan 20 jaar – met business analytics en planning. We werken met SAP sinds 2007, toen SAP OutlookSoft kocht. Finext was de eerste en grootste OutlookSoft implementatiepartner in de Benelux, dus bleven we met SAP werken aan het product – ook toen ze het veranderden in BPC. Voor ons is het dus logisch om over te stappen op het werken met de opvolger van BPC op S/4HANA.”

“We zijn eigenlijk in 2018 begonnen met het onderzoeken van SAC. Dat was vooral een proces van leren, ons ermee vertrouwd maken en wachten tot het volwassen genoeg was om projecten te draaien. In 2019 was het volwassen genoeg om planningsprocessen te draaien, wat het moment was waarop we onze eerste implementatie deden.”

Finexts rol in de implementatie

SAC is een cloud tool, dus de technische eisen zijn relatief licht. Finext begint met een ontwerp en implementeert daarna de oplossing door het opzetten van de benodigde modellen, structuren, berekeningen, verbinding, dashboards e.d. in het systeem. Het ontwerp kan gebaseerd zijn op reeds bestaande planningsmodellen (in Excel of andere oplossingen), maar Finext heeft ook sterke (branche specifieke) planningskennis en is daarom in staat uw huidige processen uit te dagen en compleet nieuwe planningsprocessen te creëren.

“Vaak moeten we Excel modellen omzetten naar SAC oplossingen. Hoewel Excel een geweldige tool is, introduceert het veel risico’s op fouten – zoals verschoven kolommen en het feit dat sommige bestanden in een ouder formaat aanwezig zijn. Met SAC-tools krijg je een single point of truth en kunnen verschillende silo’s samenwerken aan een uniforme strategie.”

“Bovendien heeft niemand in Excel de mogelijkheid om voorspellende prognoses of machine learning te gebruiken. Dat is iets nieuws in het planningsproces. Er zijn stappen die organisaties moeten nemen om die in te bouwen – en ook daar helpen wij graag bij.”

Regelmatig wordt de implementatie alleen door Finext uitgevoerd. Maar er zijn ook mogelijkheden voor klanten om bij te dragen aan de bouw. In de meeste gevallen komt hun bijdrage het meest tot zijn recht bij het bouwen van het rapport.

“Iedereen kan leren een rapport te bouwen in SAC. De grotere uitdaging is het begrijpen van het onderliggende datamodel."

“Iedereen kan leren een rapport te bouwen in SAC. De grotere uitdaging is het begrijpen van het onderliggende datamodel. Begrijp je bijvoorbeeld waar je naar kijkt? Bij Finext bouwen we planningsprocessen met de bedoeling om de eenvoud te bewaren, wat een uitdaging kan zijn. Echter, wanneer we rapporteren op S/4HANA tabellen, zijn we vaak niet verantwoordelijk voor het data model. Daarom leveren we normaal gesproken training en bieden we na de implementatie voortdurend bedrijfsoverleg – zodat uw financiële consultants hun eigen rapporten kunnen bouwen.”