In de afgelopen jaren is er in de architectuurplaatjes van SAP een nieuwe tool opgedoken. In het EPM-domein vinden we Profitability and Performance Management (PAPM). Wat is dat voor tool en wat kun je er precies mee?
Overzicht en toepassing
PAPM is een oplossing van SAP, gebouwd op het in-memory platform SAP HANA. PAPM maakt het mogelijk voor financials en business teams om hun informatie op basis van krachtige rekenmodellen om te zetten in bruikbare inzichten. Ook biedt de tool sterke mogelijkheden voor het combineren van verschillende soorten data. Deze combinatie maakt dat de tool in staat is om bijvoorbeeld kosten en opbrengsten te alloceren naar klanten en producten. Met de tool kun je:
- Rekenmodellen ontwikkelen
- ‘On-The-Fly’ simulaties doorrekenen en verschillende databronnen ontsluiten
- Meerdere mogelijke scenario’s over de gegevens uitvoeren om een planningscyclus voor de gebruikers mogelijk te maken
- Vereiste rapporten flexibel definiëren met een duidelijk audit-trail
- Bedrijfsresultaten verbeteren met bruikbare inzichten in:
- Profitability en kosten allocaties
- Driver based planning
- Shared-services costing
- Cash-flow modeling
- Etc.
De combinatie met ‘what – if’ analyses geeft inzicht in mogelijke gevolgen van beslissingen en waar deze gevolgen door getriggerd worden. In aanvulling daarop kan een scenario-analyse helpen met het verbeteren van de planning.
Belangrijkste voordelen SAP PAPM
- Geeft precieze beslissingen met impactvolle modellen
- Geeft betekenisvolle inzichten op klant-, product- of kanaalniveau
- Bereikt direct bruikbare inzichten
- Stemt processen af op winstgevendheid en prestaties
- Wijst resultaten terug aan andere applicaties
- SAP
- Non-SAP
Deployment
Het is mogelijk om SAP PAPM op verschillende manieren, zowel in Cloud als On-Promise, te implementeren:
- Stand alone
- In SAP BW (incl. BW4/HANA)
- In SAP S/4HANA / SAP ERP
- SAP HANA Finance & Risk Data Platform
Welke methode gekozen wordt, is afhankelijk van waar PAPM voor ingezet moet worden. Omdat de brondata die PAPM nodig heeft verspreid kunnen zijn over een heel landschap, is het belangrijk om over deze keuze goed na te denken. Over het algemeen is het van belang om PAPM daar te installeren waar de brondata het makkelijkst ontsloten kunnen worden. Als PAPM voornamelijk voor kostallocatie moet worden ingezet op basis van S4/HANA, dan is het logisch om PAPM binnen S4/HANA te installeren.
Moet PAPM ondersteunen bij planningsprocessen binnen SAP BPC, dan ligt het voor de hand om PAPM op dezelfde BW(4HANA) instance te installeren.
Stand alone is een mogelijkheid. Echter, de mate van integratie met onderliggende systemen is zo groot dat als er een ondersteunend systeem aanwezig is, daar beter gebruikt van gemaakt kan worden.
Integratie
De integratie met onderliggende systemen van PAPM is erg goed. Het is eenvoudig om een data-object uit bijvoorbeeld BW op te nemen in het model van PAPM. Dit data-object wordt daarmee geïntegreerd in de dataflow van PAPM. Deze kan eenvoudig met andere bronnen worden gecombineerd. Ook is het mogelijk om eindgebruikers direct in PAPM data te laten invoeren.
Dit alles kan gecombineerd worden tot nieuwe data binnen PAPM om het ten slotte ook weer eenvoudig terug te schrijven naar een onderliggend systeem.
Modelling
SAP PAPM is opgebouwd uit functies. Deze functies zijn er in diverse soorten die ondersteuning bieden om “read/write data acces” naar SAP en Non-SAP bronsystemen over te zetten, bijvoorbeeld:
- Tabellen (direct in PAPM of een info-object uit een onderliggend systeem)
- Joins / Views: objecten om brondata te combineren tot nieuwe data
- Calculaties en allocaties om data te verrijken
- Data Output queries om data te analyseren
- Writers om data terug te sturen naar een bronsysteem
Al deze functies zijn eenvoudig aan te maken en in te richten. In de basis is er geen kennis van scripting nodig, hoewel basiskennis van SQL wel nuttig is als de gewenste modellen meer dan gemiddelde complexiteit bevatten.
Conclusie
SAP PAPM laat klanten krachtige performance management applicaties bouwen door:
- Realtime toegang tot brongegevens zonder replicatie of extra persistentie
- Volledige transparantie van de kosten tot op het niveau van het afzonderlijke regelartikel
- Flexibele configuratie- en berekeningsmogelijkheden die zakelijke gebruikers in staat stellen minimale IT-interventie te bieden
- Krachtige iteratieve configuratie voor realtime testen, aanpassen en simuleren van modelleringsscenario’s
Met deze mogelijkheden en de voortdurende investering van SAP in de integratie- en terugschrijfmogelijkheden van het product, zal PAPM alleen maar effectiever worden als een middel om bedrijven te helpen hun kosten en winstmarges te analyseren en te beheersen.