We zijn bekend dankzij onze vakmensen, de Finexters. De een net een maand aan de slag en de ander al jaren werkervaring, maar allemaal consultant en allemaal continu bezig met het ontwikkelen van hun eigen, en van elkaars vakmanschap. Maar wie zijn deze ‘Finexters’ en wat doen zij nou precies als consultant? Dat kunnen zij natuurlijk het beste zelf vertellen. We vragen Daphne van der Vorm, medior consultant, naar haar ervaringen.
Daphne begon bij Finext als business consultant Profitability & Cost Management, maar maakte na een paar jaar de overstap naar het Oracle-team. Daar ondersteunt ze nu bedrijven bij hun budget- en forecastprocessen.
“Als je bij Finext iets leuk vindt, dan kan het,” vertelt Daphne. “Je bent hier niet gebonden aan je functieprofiel en krijgt alle vrijheid om nieuwe dingen te proberen.” Het is één van de redenen dat Daphne besloot om hier aan de slag te gaan. “Toen ik op gesprek kwam, voelde het meteen goed.”
“Je bent hier niet gebonden aan je functieprofiel en krijgt alle vrijheid om nieuwe dingen te proberen.”
Nieuwsgierig zijn
Toch lag de keuze voor Finext bij Daphne niet helemaal voor de hand. “Sommige collega's hebben een achtergrond in data science of financiën. Mijn achtergrond is heel anders: ik heb een master in economie met specialisatie in publiek beleid, wat niet direct aansluit. Mijn bachelor is in Nederlands en bestuurskunde, nog verder van het gebruikelijke pad.” Nu ze hier een paar jaar werkt, komt ze tot de conclusie dat het eigenlijk niet uitmaakt wat je hebt gestudeerd. “Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent, daarmee kom je een heel eind.”
Afwisseling
Als consultant in het Oracle-team werkt Daphne meestal aan één of twee projecten bij klanten. Haar weken zijn daardoor behoorlijk afwisselend. “Afhankelijk van de werkzaamheden, werk ik op locatie of op afstand. Momenteel doe ik een opdracht bij een verzekeraar, ik ben daar één dag per week om contact te houden met de collega’s en gevoel te houden met de wensen. De overige tijd werk ik flexibel vanuit huis of bij Finext op kantoor.” Naast opdrachtwerk heeft Daphne ook interne taken. “Ik werk in mijn team aan de marketingplannen voor volgend jaar, en ik organiseer samen met collega’s evenementen in verband met het 25-jarig jubileum van Finext.”
Roeicoach
Het leukst aan haar baan? Dat is toch wel het samenwerken aan oplossingen, vindt Daphne. "De beste dagen zijn de dagen waarop ik met mijn collega’s en de klant een probleem doorgrond en oplos. Ik krijg gewoon enorm veel energie van mensen helpen. Praktische handvatten bieden waarmee zij verder kunnen.” Daphne was lange tijd roeicoach en trekt een vergelijking. “Ik vond het geweldig om mensen met ambitie te helpen hun prestaties te verbeteren.” Dat geldt nu ook voor haar functie bij Finext. "Stappen zetten, vooruitgang boeken en zien dat dingen beter worden. Dat geeft me energie."
Vrijheid, vertrouwen en gedrevenheid
Ook Finext als werkgever geeft Daphne energie. "Als ik de organisatie in drie woorden zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: vrijheid, vertrouwen en gedrevenheid." Ze legt uit: "Vrijheid, omdat er heel veel mogelijk is. Vertrouwen, omdat iedereen ervan uitgaat dat je doet waarvoor je bent aangenomen. Niemand kijkt over je schouder mee. En gedrevenheid omdat collega's altijd klaarstaan om te helpen als dat nodig is.” Daphne concludeert: “Alle collega’s willen gewoon goed werk leveren, en alle collega’s nemen de verantwoordelijkheid om dat te bereiken.”
"Als ik de organisatie in drie woorden zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: vrijheid, vertrouwen en gedrevenheid."